Populära sökträffar
Populära sökord som leder till mig just nu är kvicksilver+lågenergilampa, utsläppsrättigheter och koldioxid. Jag tänkte fördjupa mig på de ämnena här.
För några år sedan kom en ny, nästa generationens, lågenergilampa. Den är ännu inte under serietillverkning. Den bygger inte på lysrörstekniken där gasatomer exciteras och sänder ut ljus av önskat spektra. Neon för rött, argon för blått och krypton eller kvicksilveroxid för vitt ljus. Den nya lampan som är kvicksilverfri fungerar ungefär som en äldre bildrörsTV eller katodstrålerör. Elektroner i en glastub skjuts mot ett skikt som blir upplyst. Låg energiförbrukning, dimmerbarhet och okänslighet mot temperatur anges som fördelar. Jag har råkat ut för att lågenergilampor gått sönder av att ha blivit utsatta för så hög temperatur att tändningselektroniken gått sönder när de suttit ovan spisen. Hoppas de nya lamporna håller för det.
Det är glädjande att det finns så många i samhället som vill ta ansvar för sina utsläpp. Många har hört talas om utsläppsrättigheterna för industrin och tänker sig att de kan köpa sig fria från sitt historiska handlande eller än värre kunna köra på (business as usual) med gott samvete bara de köper några utsläppsrättigheter. Det anser jag är helt fel syn. Alla måste verka för en hållbar samhällsutveckling genom att aktivt verka för en m i n s k a d energianvändning och därmed utsläpp av koldioxid och andra skadliga utsläpp såsom partiklar och kväveoxider. Istället för utsläppsrättigheter avsedda för industrin föreslår jag att man köper den mer civila formen; välgörenhet i tredje världen såsom effektivare spisar, lågenergilampor, vindkraft, trädplanteringar osv.
Att många vill köpa sig fria för de koldioxidutsläpp som orsakas av deras flygresor är ju ett mycket klart tecken på att det inte är acceptabelt att flygtrafiken fortfarande särbehandlas. Att flygtrafiken i praktiken subventioneras av andra transportmedel genom att bränslet varken beskattas eller påförs någon miljösanktionsavgift. Det är verkligen på plats med en internationell bränsleavgift. Den kan vara non-governmental och administreras av en internationell fond för miljöarbeten och forskning och till stor del återföras till trafikflyget och flygindustrin.
Många undrar hur mycket koldioxid man orsakar själv en dag. Bilkörning är ju en ganska uppenbar handling, men att förvara smöret i ett gammalt kylskåp istället för i ett nytt energiklass A+ kan motsvara lika mycket som 1,5 mil bilkörning varje dag är mer komplext att förstå. Man kan räkna all elförbrukning som el producerad av kolkraft. Sverige måste köpa importerad kolkraft när vatten och kärnkraft inte räcker eller kan exportera egen el när den inte behövs och kan på så sätt ersätta kolkraft. Och, det är ju inte bara koldioxid som ger miljöpåverkan. Tänk på att kväveoxid uppstår vid all förbränning. Den är svår och dyr att rena. Kväveoxiden påverkar både hälsa, försurar och övergöder. Den gör särskilt dem som redan tidigare har andningsbesvär värre problem, den orsakar skador för mångmiljonbelopp i skogsbruket och övergödningen utarmar naturliga ekosystem och skapar genom algblomning döda bottnar och försämrad fiskreproduktion. Allt för att du vill ha varmt och skönt och köpa billigare kaffe på stormarknaden...
Etiketter: el, energi, koldioxid, luftföroreningar, utsläppsrätter
0 Påpekanden:
Skicka en kommentar
<< Home