.comment-link {margin-left:.6em;}

Alla vill ha en bättre framtid

Jag är en nyfiken person som är intresserad av allting omkring mig. Jag vill ständigt uppleva nya saker och nya platser. Allt ska vara effektivt och gå framåt. Annars blir jag rastlös. Alla intryck har gjort mig erfaren. Det var vad jag svarade på en anställningsintervju en gång: att min ambition i livet var att bli en erfaren pensionär.

23 november 2005

Har det blivit varmare ?

Synen på den pågående klimatförändringen skiljer sig mellan olika discipliner. Det finns de, oftast meteorologer och mindre insatta miljökämpar som menar att all klimatförändring beror på människan. På andra sidan finns det de som menar att människan inte kan påverka jorden mer än marginellt, jorden och solens krafter är i största dominans för klimatets fluktuationer.

Meteorologer älskar datormodeller och stirrar sig blinda på gridrutor och boxar som räknas av datorer som blir bara än större och snabbare utan att ta hänsyn till historiska fakta.

För naturgeografer är de historiska fakta som kan insamlas från inlandsisar, runt glaciärer, från sjösediment och många andra paleoklimatologiska arkiv av största intresse.

Vi har klimatdata från inlandsisarna på Grönland och Antarktis sedan flera 100 000 år tillbaka. Forskare säger att halterna av koldioxid och metan i atmosfären aldrig har varit så här höga någonsin. Hur kan man veta det ? Det tar 50-100 år innan luften stängs in i den blivande glaciären. Med andra ord så är varje mätvärde ett genomsnitt av ca 50 års sammansättning av atmosfären. Har vi haft exceptionellt höga halter i atmosfären av koldioxid de senaste 50 åren ? Egentligen inte ! Det som händer när det blir varmare - nu såväl som för 100 000 år sedan är att halterna av metan och koldioxid ökar. Man tvistar om vilket som är först; temperaturökningen eller förändringen av atmosfären. Min teori är att när temperaturen ökar till följd av förändrad global energibalans och glaciärer och frusna områden smälter frigörs koldioxid och metan. När havsvatten värms frigörs enorma mängder gaser.

Den så kallade "lilla istiden" slutade synkront med industrialiseringen. De glaciärer som sedan 14-1500-talen vuxit till började smälta och den globala medeltemperaturen har ökat. Ökningen kan ha medfört att kopiösa mängder gaser har börjat omsättas från världshaven. Andra kan ju säga att vid industrialiseringen började människan bryta kol och hugga ned världens skogar i stor omfattning så att balansen ändrades. Under de senaste århundradet har frekvensen av stora vulkanutbrott varit relativt låg. Ett stort vulkanutbrott spyr ut stoft så högt upp i atmosfären att den globala medeltemperaturen sjunker under något år. Den marginella sänkningen av temperaturen har i sammanhanget stor inverkan på tropikernas växters förmåga att utföra fotosyntes. Växterna aspirerar mindre och kan fotosyntetisera mera.

Självklart - har man någon gång varit i närheten av ett kolkraftverk eller sett ett fullastat koltåg så inser man att det inte riktigt står rätt till. Man fyller moder jord med skit utan vördnad med sådant som gömts sedan årmiljonerna.

Gaia har jag redogjort för tidigare. Enligt Gaiahypotesen är jorden en självreglerande organism. När det blir varmare kommer jorden motverka denna temperaturökning genom ökad moldbildning (vilket meteorologerna i sina modeller har väldigt svårt att avgöra hur mycket.) som reflekterar ut ljuset. Öknar kommer spridas, vilket också reflekterar ut ljuset. Skogar kommer växa längre norrut, vilket både ökar den nattliga utstrålningen av värme och ökar upptaget av koldioxid. Detta de negativa återkopplingarna (för Gaia positiva) och de positiva kan ses den minskade lösligheten av gaser i en varmare ocean som gör att halterna av växthusgaser i atmosfären ökar. Varmare temperatur smälter permafrosten och sumpmarker frigör metan som är en stark växthusgas. Varmare temperatur gör också att växter fotosyntetiserar sämre.

Folk i allmänhet har blivit "hjärntvättade" om att koldioxid hit och dit orsakar växthuseffekt och att tex biogas inte ger koldioxid eller att ved inte ger koldioxid. Det har verkligen blivit ett folkligt missförstånd om både kemi och matematik. Är inte längre vatten diväteoxid ? Bildas inte vatten heller om det är ett biobränsle - vatten är ju den särdeles värsta växthusgasen och borde strängeligen regleras ?!?! Nej, eftersom man inte med säkerhet vet vad som kommer att ske under kommande generationer som förljd av de senaste och våran generations bruk av fossila bränslen och onödigt utsläpp av biologiskt bundet kol så bör man bespara sig risken. Spara på all energi och framför allt gå över till mer kretsloppsanpassade energiformer.

Slutligen - har jordens medeltemperatur stigit ? Eller är det bara städerna där mätstationerna funnits som blivit större och varmare ?

Vädermakerskor ! På medeltiden brände man häxor på bål för att de orsakade köld och dåligt klimat. När ska dagens vädermakare ställas till svars ?

Etiketter: ,

0 Påpekanden:

Skicka en kommentar

<< Home

eXTReMe Tracker