Liten kartong --> mycket mat

Jag anpassade receptet för hela förpackningen (500g) vilket blev lite onödigt mycket. Det fick inte plats i matberedaren och bara hälften av mjölken fick plats i kastrullen vid ystningen. Därför rekomenderar jag att ta hälften av mitt recept:
Först sojamjölk
500 g sojabönor
4 liter vatten
Blötläggning i rejält med vatten 10 timmar. Byt vatten några gånger. Låt inte bönorna ligga i för länge då de riskerar att surna.
Bönresten som kallas Okara filtreras bort. Den sparas med fördel och kan användas till annat, lite förslag nedan. Jag använde en ny chifoniet-diskduk i en större sil. Mjölken kyls i vattenbad och kan sparas 4-5 dagar i kylen. Jag använde hälften för att ysta till tofu.
Här gjorde jag en tripp på stan med brorsan så man behöver inte göra allt i ett svep.
Tofu
2 liter sojamjölk, varm eller avsvalnad
3 dl vatten
2,5 msk äppelcidervinäger
Tofun ska kunna förvaras i vatten i kylskåpet över en vecka, men min tofu löste upp sig i vattnet så jag fick pressa ut vatten igen och förvarade den istället inrullad i Gladpack (av märket Clas Olson).
Okaran
De mixade sojabönorna utan "mjölken" är väldigt proteinrika och kan rostas eller användas som de är vid kokning. Jag använde dem som köttfärs vid en köttfärssås gjord på lök, vitlök, krossade tomater, okara, kryddor, framför allt oregano.
Vasslen använde jag vid brödbak. Även okara blandade jag in i brödet genom att minska mängden mjöl i receptet.
En väldans massa mat och billigt var det.
Etiketter: matlagning
0 Påpekanden:
Skicka en kommentar
<< Home