Indisk gryta med svampig ost

2 liter standardmjölk
1 dl varmt vatten
0,5 dl vitvinsvinäger
Koka upp mjölken. Släck lågan och häll in vatten-vinäger blandningen under lugn omrörning. Mjölken ystar sig. Sila av ostmassan genom en disktrasa i en sil. Ny trasa! Inte wettex utan en porös, typ chifonet. Pressa ur så mycket vassle som möjligt. Det är varmt, men pressa med en gaffel ed.
Under tiden som mjölken värmdes ordnade jag lökblandningen:
2 gullök
3 tomater
3 cm ingefära
5 vitlök
3 gröna chili
4 tsk vitvinsvinäger
Skär så fint som möjligt.
Skär osten i cm-stora bitar och woka i neutral olja tills de får fin färg. Lägg över dem på hushållspapper i väntan på framtida nytta. Min ost smulade en del.
Sätt på riset.
Brassa på woken med ny olja och lägg i lökblandningen och fräs/koka några minuter. Tillsätt kryddor:
1 tsk gurkmeja
½ tsk chilipulver
1 tsk koriander
0,75 tsk salt
Koka några minuter och tillsätt sedan:
ca 175 g gröna ärtor.
ca 2 dl vatten
Jag hade djupfrysta ärtor så de fick tina lite parallellt i en kastrull före. Efter några minuter tillsatte jag paniren (osten) och det hela fick puttra några minuter tills det var dags att äta.

En wokpanna av äkta sort. En wokpanna ska vara gjord av enbart stålplåt. Ingen teflon, rostfritt eller annat skit. Genom flitig användning bildas en naturlig non-stickbeläggning av inbrännt kol som håller fett på plats. Endast urtorkning och ursköljning behövs och därefter återsmörjning med en tunn oljehinna.
Etiketter: matlagning
0 Påpekanden:
Skicka en kommentar
<< Home