.comment-link {margin-left:.6em;}

Alla vill ha en bättre framtid

Jag är en nyfiken person som är intresserad av allting omkring mig. Jag vill ständigt uppleva nya saker och nya platser. Allt ska vara effektivt och gå framåt. Annars blir jag rastlös. Alla intryck har gjort mig erfaren. Det var vad jag svarade på en anställningsintervju en gång: att min ambition i livet var att bli en erfaren pensionär.

14 oktober 2008

Kaffe

Det finns bloggar om allt så jag hittade denna om vardagslyx när jag letade efter packningar till min moccabryggare. Så jag skriver väl min version om kaffe:

Som nu när jag för snart sju veckor sedan började på min praktik bekantar man sig med kaffeautomaten. Först duger vanligt standardkaffe, men snart tröttnar man på det och börjar med en skvätt mjölk och ökar styrkan tills man är ganska trött på det. Kanske det är till följd av det trista kaffet som jag sätter på moccabryggaren när jag kommer hem.

Kaffe ska vara lite utav ett hantverk. Under skoltiden tog jag alltid med mig en Thermos ® väl förvärmd med bryggkaffe. Vattnet förvärmdes för att bryggningen skulle bli bättre och billigare. Efter att jag glömt kvar min kopparpanna på lågan och förtenningen blivit helt förstörd letade jag länge efter en ny kaffepanna. När jag tillslut hittade en var jag inte medveten om priset – nästan 1000 kr. Dubbelt så mycket som min vattenkittel.

Kokkaffe är gott. Det är tunt men mycket välsmakande. Man kan dricka på fat för att få det svalare. Jag är förtjust i svalt, men inte kallt kaffe. I regel inget socker, men jag lärde mig för inte alls länge sedan konsten bakom att dricka på bit. Man ska inte ha det idag vanliga bitsockret (snabbitsocker) utan traditionellt hugget socker. Finns som rått och rättvisemärkt.

Moccakaffe är en favorit vid sidan om presskaffe. Moccat är starkt och kräver mjölk i min smak. Det går fort och är ett hantverk. När jag flyttade kunde jag inte använda min moccabryggare då den inte fick plats på spisen utan jag var tvungen att köpa en gallerstjärna. I Australien bodde jag nära leichart, de italienska kvarteren i Sydney och jag köpte en väldesignad moccabryggare. Jag har inte lyckats få kaffet så gott som det blev på Sydneys vatten och stadsgas. En ny packning till den har jag inte lyckats få tag på och snart är det utsliten. Som kaffe kan man använda både espressokaffe som läggs i eller bryggkaffe som trycks i lite hårdare.

Presskaffe är också det enkelt och gott att göra. Fördelen här är att vattnet är gratis att värma upp och det går inte åt några filter. Till bodumpressen kan man med fördel använda kokkaffe eller ett grovmalet kaffe, tex Classic Svea.

Jag har en bryggare också som står undanställd, strömbrytaren är trasig så man får använda stickproppen som strömbrytare.

Etiketter: , ,

0 Påpekanden:

Skicka en kommentar

<< Home

eXTReMe Tracker