.comment-link {margin-left:.6em;}

Alla vill ha en bättre framtid

Jag är en nyfiken person som är intresserad av allting omkring mig. Jag vill ständigt uppleva nya saker och nya platser. Allt ska vara effektivt och gå framåt. Annars blir jag rastlös. Alla intryck har gjort mig erfaren. Det var vad jag svarade på en anställningsintervju en gång: att min ambition i livet var att bli en erfaren pensionär.

16 augusti 2007

Bussen har åkt från Astoria

Bussen har åkt ifrån Astoria - Stockholms bästa biograf (utsedd av både Expressen och Nöjesguiden 1997 respektive 1999 (före och efter ombyggnationen)) har nu som reservdelsobjekt förlorat både stolar och biografutrustning.
Den enes död den andres bröd. Det lär ju varit ett nödvändigt ont för med miljonhyra och omedveten och otrogen biopublik kan lönsamheten inte bli mer än bristande. Att Sandrew och Astoria Cinemas hade biografen kvar berodde till största del på att de amerikanska filmbolagen krävde många stolar för att kedjan skulle få en stor film. Fortsättning följer för vad som händer med Royal/Astoria på Kungsgatan, Grand och Victoria. De senare två har ju Svenska Bio flaggat för att återöppna.
Historien om biografkedjans fall är märklig. För drygt tio år sedan var SF och Sandrews ungefär lika stora i storstäderna. I Göteborg var om jag inte minns fel Sandrews dominerande med 60% och i Stockholm drygt 40%. Till stor det en duktig VD och marknadsavdelnings förtjänst. Filminköparen blev VD på ett amerikanskt bolag som öppnat egen distribution och VD gick i pension. Halva bolaget såldes till Norge och från att ha varit ett stiftelseägt företag med teatrar och lägre vinstkrav skulle det vara en penningmaskin Sandrewmetronome. Kan hända att biografer är det i Norge, men inte här. Inte Sandrews slitna lokaler med bristande teknik. En teknisk satsning blev ett måste. För att tjäna pengar började Sandrews själva sköta godisförsäljnigen, över en natt fick halva personalstyrkan sluta och ny kom in. Olympia fick en chockhöjning av hyran och man sa upp den biografen, en förlust på 364 platser. Genom rationaliseringar på Victoria, Kungsgatan och Biopalatset minskades inte bara försäljningskapaciteten utan också servicen. Förtroendet för bolaget föll. Biografen Victoria uppfrächades och Grand totalrenoverades till en kostnad långt över budget, VDn fick sluta och Norrmännen ville sälja. SF ville få de resterande marknadsandelarna, men stoppades av statens pris och kartellnämnds efterträdare konkurrensverket. 3 bolag i filmbranchen köpte istället och döpte bolaget till Astoria Cinemas. För att synas lade man pengar, vad det verkar mycket pengar, på att nischa sig både i logga och teknik. Man byggde om de redan tekniskt välutrustade biograferna och ersatte THX med ett okänt högpresterande stereosystem, HPS som nog mer skrämde bort kunderna än lockade dit dem. Projektet Dieselverkstaden i Sickla och ett eget reklamfilmsbolag blev dödsstöten för Astoria. Nästan ett spelår drevs bolaget på konstgjord andning med inställda betalningar, företagsackord och tillslut konkurs.

Etiketter: , ,

1 Påpekanden:

At 28 augusti, 2007 21:50, Blogger Eliuti säger...

...och samma sak har nu hänt gammla Royal - Astoria Kungsgatan

 

Skicka en kommentar

<< Home

eXTReMe Tracker