.comment-link {margin-left:.6em;}

Alla vill ha en bättre framtid

Jag är en nyfiken person som är intresserad av allting omkring mig. Jag vill ständigt uppleva nya saker och nya platser. Allt ska vara effektivt och gå framåt. Annars blir jag rastlös. Alla intryck har gjort mig erfaren. Det var vad jag svarade på en anställningsintervju en gång: att min ambition i livet var att bli en erfaren pensionär.

07 juli 2007

En vecka i Moskva

Nu har jag varit i Moskva en vecka. Det började ju lite äventyrligt. Inte det att busschaffisen försökte blåsa mig på växeln och lät mig åka fel - det ordnade sig, utan boendet. Jag hade fått veta att det bara skulle vara att ta sig till studenthemmet och rum 123 så skulle jag få nyckeln till mitt rum. Först en vakt att passera, sedan hjälp av två andra studenter som tolkar och en massa betraktande på min karta och mejl som jag skrivit ut. Klockan hann bli ett och eftersom jag inte ville ta taxi till `de farliga kvarteren` och mitt avbokade hostelrum så fick jag ett provisoriskt rum för ca 100 kr. På morgonen kom flera administratortanter in och inspekterade att jag bara använt ena sängen. Tillslut fick jag mitt rum på vån 11 av 22.

Boendet är hel OK, har ett kylskåp i hallen, ingen som bor i grannrummet (som man delar badrum med) och en som spelar rap, oriantaliskt och ABBA som jag hör genom fönstret. I parken en damm som jag inte vill bada i men som andra gör.

Knappt 3 km till skolan, lätt att gå men gör det inte så gärna då vägen är fylld av bilar och lastbilar som transpirerar en tjock typ av avgaser karrekterisk för 80-oktanig bensin (med bly). Transpirerar gör man också i T/banan i rusningstrafik, särskillt om det är mer än 6 personer/kvm i köerna till rulltrapporna.

Skolan är OK, kom som jag trodde i nivå 2. Vi är 8-9 (en skotte som kommer då och då), en svenska, en japanska, en peruanska, en korean, en engelskman, en turk och en spanjor. Ältar grammatik. Det bortglömda börjar komma fram.

Moskva ändras fort, priserna är skyhöja, några % lägre än i Sverige, men rätt vad det är så är något mycket dyrare. Kostar äpplen 7.50 SEK/st i Sverige ? Mjölken 12 kr ? T-baneresan 4 kr med remsa ? Prisökning på bussresor med 67% - JA! Något gemensamt med Stockholm !! Antalet gamla bilar har minskat markant likaså har internationaliseringen tilltagit.
I början av veckan kom det en störtskur om dagen men to-fre var soliga. Jag åkte på någon underlig snuva och halsont, har (peppar peppar) gått över lika fort. Jag har gått på marknader och bara önskat att man kunnat köpa fina råvaror och laga mat, men det verkar inte finnas något kök i huset mer än matsalens. Jag har köpt tågbiljett till Kiev den 20:e och igår var vi tre från klassen som åt sushi och åkte turistbåt på Moskvafloden. Man fick ett bättre grepp och stadens uppbyggnad av att åka längs meanderbågarna, det är både genväg och senvag samtidigt.

På begäran lite på ryska:
Я живу в общежите 3 км от университете. У дом 22 этажах, мая квартира в 11ом етаже.К сежалене я бил болен - насмарок, но сейчас я нормалний.В четиорник я купил билет поезда в Киеве, я поеду в 20ое Юля.

Publicerat 2009-05-20 från min resedagbok

Etiketter: , ,

0 Påpekanden:

Skicka en kommentar

<< Home

eXTReMe Tracker